Icoana Maicii Domnului de la Poceaev

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (stil bizantin, ulei pe scândura de tei, 26,8×32,8 cm) provine din Constantinopol si a fost daruita de catre mitropolitul grec Neofit mosieresei Ana Erofeevna Goiskaia (1559). Peste circa 30 de ani, când icoana a început sa emane o lumina nemaipomenita si i-a redat într-un chip minunat vederea fratelui Anei, aceasta a dus-o, cu steaguri, cântari si mult popor la Manastirea Poceaev si a transmis-o calugarilor pentru pastrare vesnica.

Multe alte minuni s-au savârsit la aceasta icoana: în 1607 – la navalirea tatarilor, în 1675 – la navalirea turcilor (atunci aparitia pe cer, într-o stralucire neobisnuita, a Maicii Domnului, a cuviosului Iov de la Poceaev si a îngerilor cu sabii scoase din teaca a semanat groaza printre pagâni, ei nimicindu-se unul pe altul), în 1664, 1665 si 1710 – învieri din morti etc. În cartea inaugurata în 1841, timp de 52 de ani au fost înregistrate 26 de minuni. Din 1831 pâna în 1856 de icoana au fost prinse 133 de bijuterii si alte podoabe în semn de tamaduire de boli în urma rugaciunilor adresate Maicii Domnului în fata icoanei ei facatoare de minuni.

Icoana a avut de suferit în repetate rânduri: din 1623 pâna în 1641 s-a aflat în afara manastirii, între anii 1720-1831 a fost sub stapânirea uniatilor, în 1869 a nimerit într-un incendiu devastator (i-au ars însa numai înfrumusetarile uniate, icoana si îmbracamintea ei din aur si pietre scumpe ramânând intacte).

Dupa construirea unui nou iconostas de catre Alexandru II (1861) icoana Maicii Domnului a fost pusa la nivelul III al acestuia, deasupra Cinei celei de taina, chiotul fiind înfrumusetat cu raze din pietre scumpe ca la icoana Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska de la Kiev.

Cu ajutorul unui mecanism asemeni celui de la Pecerska, icoana se lasa în jos pe doua panglici de matase pentru închinarea crestinilor.

Maica Domnului nu refuza ajutorul de la icoana Sa nimanui dintre cei care se roaga Ei cu credinta, chiar daca acestia nu sunt crestini ortodocsi, ci catolici, uniati, protestanti s.a. Ea îi întoarce la dreapta credinta pe cei rataciti, asemeni Tatalui Ceresc care „face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Mt. 5, 45).

Sa înaltam neîncetat rugaciuni fierbinti în fata icoanei de la Poceaev catre Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, Aparatoarea neamului crestinesc.

Sursa: http://www.toaca.md/?&ziar_id=36&page=archive&article_id=310