Icoana dupa ce se sfinteste, devine un chip viu, pentru ca este reprezentarea sfântului sau a lui Dumnezeu, dar prin stropirea cu apa sfintita si prin însufletirea cu harul Sfântului Duh, icoana devine o fereastra catre Lumea Cereasca, devine sfânta, devine o parte din cer. Iata ca icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent este cea pe care ea a considerat-o ca fiind potrivita pentru a se apropia mai mult de noi, iar pe noi sa ne apropie de Dumnezeu.
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, a fost donata manastirii Dervent, în anul 1940, ,,de mostenitorii defunctului I. Chipara”. Dupa cum mentioneaza inscriptia caligrafiata în alb, în coltul inferior stâng, apartine cronologic începutului de veac XIX (1820) si vadeste influente stilistice occidentale, grefate pe varianta iconografica bizantina a Glicophilousiei – ,,Maica Domnului a tandretei, a iubirii materne” Icoana reprezentând Maica Domnului cu pruncul Iisus era o veche mostenire de familie, transmisa din generatie în generatie.
O data cu cedarea Cadrilaterului Bulgariei (7 septembrie 1940) – ca si alti români – aceasta familie va emigra spre tinuturi care continuau sa ramâna pamânt românesc. În graba plecarii – luând strictul necesar – ei aveau sa fie opriti în mod minunat de un glas, pe care l-au reperat clar si corect abia a treia oara, ce venea dinspre icoana: “Dar pe mine nu ma luati”.
Fecioara, purtând hiton albastru ceruleum cu borduri aurii perlate si maforion cu perle si galoane, strânge la piept cu ambele mâini trupul pruncului, care-si întoarce chipul spre privitor, desi mâinile îi sunt orientate spre gâtul Maicii Sale. Îndepartarile de canoanele iconografice bizantine sunt mai bine vizibile în maniera de tratare a chipului si vesmintelor Pruncului, care are un hiton albastru verzui drapat cu himation rosu-cinab.
Icoana, îndeosebi fondul acesteia, au trecut printr-o interventie de restaurare, atestata si de inscriptia din data de ,,7 III 1940″, aparuta în coltul inferior drept. Icoana se pastreaza în partea stânga a pronaosului bisericii manastirii Dervent înaltata pe un iconostas ce permite credinciosilor sa treaca pe sub icoana cerând de la Maica Domnului ajutor si mijlocire catre Bunul Dumnezeu.
Anual mii de pelerini, îsi pleaca genunchii în fata chipului zugravit într-un stil mai putin conventional si trec de trei ori pe sub picioarele Sfintei Icoane, cerând mijlocire catre Domnul Nostru Iisus Hristos, mila, ajutor, iertare de pacate si sanatate. Maica Domnului radiaza bunatate si dragoste revarsând mângâierea harului Duhului Sfânt catre cei ce se roaga cu credinta si nadejde.
Cazuri, de multe ori iremediabile din punct vedere medical, sau cei chinuiti de duhuri necurate si-au gasit vindecarea si alinarea suferintelor. Unul din acestea s-a petrecut în anul 1993 cu tânara Zamsa Maria în vârsta de 16 ani din Brasov. Ea suferea de peste zece ani, timp în care a consultat peste douazeci de medici care au diagnosticat-o în mod diferit fara nici un remediu concret, boala agravându-se. În postul Sfintei Marii a venit însotita de mama sa si dupa trei zile de participare afectiva si efectiva la slujbele bisericii s-a petrecut o minune. La sfârsitul Sfintei Liturghii a ramas ca moarta, timp în care mama a citit Paraclisul plângând lânga icoana Macii Domnului. La finalul rugaciunii Maria si-a revenit si împreuna cu mama ei au dat slava lui Dumnezeu. Dupa 10 ani de suferinta, venind la Dervent, viata fetei a intrat în normal. La nici o luna dupa ce s-a petrecut minunea starea Mariei era de nerecunoscut, era o noua tânara asemenea celor de vârsta ei si renuntase la medicamentele fara de care odinioara nu ar fi reusit sa traiasca nici o zi. Actualmente a absolvit o facultate cu profit economic si este directoarea unei firme din Brasov.
Minunile nu se opresc la vindecari. Minunile care urmeaza sunt acelea ca cei ce vin pentru prima data la manastirea Dervent împovarati de dureri si necazuri revin adesea la Icoana, dorind a-i multumi lui Dumnezeu si Maicii Sfinte pentru ajutorul primit.
Sursa: http://www.dervent.ro/dervent.php?cID=cat-dervent-daruri&rID=11&rType=ART&rOP=more